21 december, 2013

5 tips tegen een eenzame kerst!


Het zit er eigenlijk al tijden aan te komen: de feestdagen. Het lijkt wel of de pepernoten steeds eerder in de winkel liggen. Daarnaast is de goedheiligman nog geen dag weg, of de kerstversiering wordt van zolder gehaald. Veel mensen vieren kerst met familie of vrienden en anderen kiezen er heel bewust voor om alleen te zijn. Als je dit jaar alleen zit kijk je waarschijnlijk erg op tegen de kerstdagen. Wij geven wat tips om ze door te komen.


Zit niet stil
Niets doen is de vijand. Het is inderdaad niet leuk om alleen te zijn, maar jammerend onder je bed liggen gaat ook niets oplossen. Je moet het jezelf aangenaam maken. Begin met het opruimen van je kamer en versier de boel. Je kunt een klein kerstboompje kopen en wat kaarsen aansteken. Ga vervolgens lekker koken en koop gerust iets leuks voor jezelf. 

Tijdverdrijf
Je bent waarschijnlijk al ziek van alle kerstfilms die je vorige jaar (en het jaar daarvoor) ook al hebt gezien. Toch is het best een goed idee. Ga een leuke film kijken of haal een dvd, de avond is op deze manier zo voorbij en met wat hapjes erbij is het erg gezellig. Je kunt ook je favoriete boek opnieuw gaan lezen. Kijk eens wat er allemaal te doen is in de buurt, er wordt vast van alles georganiseerd. Kortom: doe leuke dingen. 

Ga het klooster in
Zo’n slecht idee is dit niet. Ga maar na: binnen anderhalf uur The Sound of Music dumpt Maria de nonnen, trouwt met de kapitein en huppelt waarschijnlijk nog steeds over de bergen. Het klinkt misschien wat drastisch, maar een klooster of gastenhuis kan een mooie ervaring zijn. Denk bijvoorbeeld aan een landgoed waar je kan wandelen en andere mensen kan ontmoeten. Het zijn voornamelijk plekken van rust en bezinning, misschien niet zo’n slecht idee om zo het eind van het jaar door te brengen. Ook worden er elk jaar genoeg diners en avonden georganiseerd voor mensen die alleen zijn, voel geen schaamte om daar naartoe te gaan. 


Ga op reis
Vorig jaar Kerstmis heb ik doorgebracht in Parijs. Er komt altijd een moment dat je familie je opbelt en tussen neus en lippen door vraagt wat je gaat doen met de feestdagen. Dat is waarschijnlijk een teken dat ze je willen uitnodigen, maar als je geen zin hebt is ‘ik ga op vakantie’ een erg bevrijdend antwoord.  Er zijn genoeg goedkope groepsreizen waarbij het meeste al geregeld is, inclusief slaapplaats en programma. Voor wie ook naar Parijs gaat: ga eten bij  Le Bistro de Montmatre, nabij de Moulin Rouge. Het eten is er goed en betaalbaar en de oude vader van de baas speelt er de hele avond piano. Ga de rest van de avond gewoon door de stad wandelen, die is elk jaar prachtig verlicht. Natuurlijk zijn er genoeg andere goedkope reizen waar je nog tot op het laatste moment kan boeken.  Kerst in Parijs.

Maak het niet te moeilijk
Het lijkt makkelijk gezegd, maar til er niet te zwaar aan. Weet dat de dagen voor kerst zwaarder zijn dan de dagen zelf. Je zult merken dat het gewone dagen zijn en zo kun je er ook mee omgaan. Naast alle bovenstaande tips kun je ook kijken wat jij kan doen voor iemand die alleen is met de feestdagen.  Misschien kun je vrijwilligerswerk doen bij een bejaardentehuis of spreek af met iemand die ook alleen is. En voor als je het echt niet ziet zitten: de maand is erg snel weer voorbij. 


Door gastblogger: Nico Hofstra.
Dit is de tweede blogpost van de 5 speciale blogposts. Elke dag zal er een nieuwe blogpost worden geplaatst, 5 dagen achter elkaar! Dus check morgen voor de derde ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen